Cheatsheet Buat Duit USD

Cheatsheet Buat Duit USD

 


 

DISCLAIMER

Checklist & Cheatsheet yang diberikan ialah berdasarkan pengalaman & ilmu penulis ketika ini.

 

COPYRIGHT

Cheatsheet ini ialah hak milik Al-Farabi Shariff (www.alfarabishariff.com) dan anda dilarang untuk edarkan, edit, copy paste dll tanpa kebenaran penulis.

BONUS

Panduan Video percuma akan diberikan pada emel yang akan datang. Jangan lupa cek emel setiap hari. 🙂

 


 

 Tak Kenal Maka Tak Chenta

alfarabishariff
Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Al-Farabi Shariff merupakan seorang Fresh Graduate 2015 dari sebuah IPTA (Degree In Engineering), seorang full-timer Internet Marketer dan suka minum kopi.

Passion & kepakaran beliau ialah “Internet Marketing”, khususnya dalam Affiliate & Paid Advertising dan sanggup berhabis duit melabur untuk ilmu Marketing.

 

Beliau terkenal dengan Leverage Bisnes Online nya menjadi hampir 80% Automated, dan bagaimana mula berniaga & buat duit dengan tangan kosong.

 

Beliau sangat benci pada orang yang suka tayang “duit kipas” dan kereta mewah, skim cepat kaya dan juga orang yang berniaga tanpa kuasai ilmu pemasaran.

Servis dan perkongsian beliau bukan untuk mereka yang sudah pakar dan sudah stabil buat duit 4-5 angka sebulan, tapi untuk mereka yang teringin nak ada tambahan pendapatan sampingan dan mahu mula berniaga online.

 


 

Pengenalan

Ramai orang bercita-cita nak buat duit USD. Sebabnya, lagi untung, sebab 4 kali ganda dapat.

Tapi ramai juga yang kecundang.

Sebab “mindset & cara” yang salah atau kurang tepat.

 

Anda hanya perlu tahu cara & mindset yang betul, dan jangan berhenti untuk terus belajar.

Belajar dan ikut apa yang guru tu ajar, sampai habis.

There’s no point to re-invent the wheel.
Mudah je, jangan invent benda baru, ikut cara yang diajar, sampai habis. Dan innovate & testing jika perlu.

 


 

 

Part 1 : CHECKLIST BUAT DUIT USD

Untuk memudahkan urusan anda buat duit USD, anda wajib ada :

  1. Paypal

Untuk transaksi online secara international kepada anda.

Jika tiada, boleh create akaun di paypal.com dan integrate dengan kad bank debit/kredit anda.

Ada juga payment menggunakan cek yang akan dipos ke rumah anda.

 

  1. Modal

Modal dari segi Wang, Masa & Tenaga.

Jika nak buat duit USD ni mudah sangat, PERCUMA sahaja, nescaya semua orang dah buat & berjaya.

In fact, ramai dah buat cara tanpa kos, tapi yang mengeluarkan modal lebih terkehadapan, laju & mudah.

Paling kurang modal untuk buat website.
Dan juga modal untuk belajar cari ilmu.

 

 

  1. Website

Ada je cara tanpa menggunakan website, namun kebanyakan cara memang perlukan website.

Takyah susah-susah, yang paling simple je.

 

Nak belajar cara buat website? Saya akan ajar anda PERCUMA je, tak perlu bayar ratusan dan ribuan untuk upah orang.

Jangan lupa untuk cek emel saya setiap hari, sebab saya akan banyak kongsikan tips mahal.

 

 

  1. Taktik & Strategi

Tak sama Taktik & Strategi.

Taktik, anda boleh tiru cara orang tu bulat-bulat.

Tapi hasil tak sama.

 

Kenapa?

 

Sebab anda tak tau Strategi orang tu.

Strategi ni macam “The Whole Plan”, atau “Mastermind Plan”.

 

 

Taktik ni macam Misi.

Strategi ni macam Visi.

Anda perlukan Taktik untuk sempurnakan Strategi.

tactic vs strategy

 

Cara paling mudah untuk belajar “Taktik & Strategi” ialah berguru dan cari ilmu.

 


 

CHEATSHEET

Senarai Cara Untuk Buat Duit Dalam USD Dengan Cara Menjual & Mempromosikan Produk Fizikal & Produk Digital

 

Dalam dunia bisnes online, sama ada local market atau international, ada dua jenis produk yang diniagakan

 

 

  1. Produk Fizikal

    Produk yang diposkan ke rumah. Seperti ubat kurus, krim kecantikan, DVD, buku, perabot, dll.

 

  1. Produk Digital

    Produk yang diberikan dengan cara download atau ditonton online.

Selalunya lebih kepada informasi seperti video panduan, ebook panduan & kelas online secara live.

 


 

Pilihan Untuk Bermula Menjual Produk Fizikal & Digital

Produk Fizikal

  1. Menjadi Stokis
  2. Menjadi Agen Dropship
  3. Menjadi Agen Affiliate
  4. Keluarkan Produk Sendiri

 

 

Produk Digital

  1. Hasilkan panduan sendiri & jual
  2. Menjadi Agen Affiliate

 

 


 

 

Apa Maksud & Perbezaan : Affiliate VS Dropship.

Affiliate – Anda jadi agen yang mempromosikan produk owner dengan menggunakan satu link khas.

Bila kita promote link tu, orang yang klik & berminat akan beli & bayar terus dari owner. Owner yang akan uruskan semuanya.

Komisen atas jualan tersebut akan direkod dan akan dibayar oleh owner setelah 1 tempoh yang dijanjikan.

 

Dropship – Sama macam affiliate, anda jadi agen yang mempromosikan produk owner, tetapi customer yang nak beli akan bayar pada kita dahulu.

Kita pun bayar pada owner, dan owner akan uruskan penghantaran.

 


 

 

Contoh-Contoh Lubuk Produk Digital & Fizikal

Anda boleh gunakan contoh-contoh platform dibawah untuk cari produk yang sesuai untuk promosikan.

 

Contoh Platform Affiliate Produk Digital

  1. Clickbank.com

 

clickbank-logo

 

  1. JVzoo.com

jvzoo

  1. Warriorplus.com

 

warriorplus

 

 


 

 

Contoh Platform Affiliate Produk Fizikal

  1. Amazon.com
    https://affiliate-program.amazon.com/

Amazon-Logo

  1. Ebay.com

https://www.ebaypartnernetwork.ebay.com

ebay-reveals-new-company-logo-7cfa25d9f9

  1. Etsy.com
    https://www.etsy.com/affiliates
Etsy logo. Courtesy of Etsy.

Etsy logo. Courtesy of Etsy.

 


Sooo.. Nak Pilih Yang Mana? Jadi Affiliate Ke Dropship?

 

Cara Mudah & Famous Yang Ramai Orang Buat Duit Dalam USD

>> Menjadi Affiliate Produk Digital & Fizikal

>> Menjadi Agen Dropship Produk Fizikal

 

Cek emel-emel saya seterusnya.

Dalam masa 5 hari ni, cek emel saya hari-hari ya.

Dalam emel tersebut saya akan kongsikan beberapa panduan Video Percuma yang membantu anda buat duit USD dengan Taktik & Strategi yang betul.

 

Video 1 : Intro & Mindset Maut Buat Duit USD

  • Tanpa sedar benda ni, jangan mimpilah nak buat duit RM, apatah lagi USD.

 

Video 2 : Teknik “Shortcut” Affiliate Yang Ramai Orang Tak Tahu

  • Tanpa Perlukan List Emel
  • Tanpa Keluar Kos Iklan Banyak
  • Tanpa Penat-Penat Promote di Media Sosial
  • Bukan sahaja Highly Targeted Traffic, tetapi Free Traffic!

Video 3 : Teknik Dropship Produk Luar Negara & Bina Bisnes Antarabangsa Anda Sendiri.

  • Lubuk duit yang ramai orang tak tau

 


 

 

Whitelist Email Saya Agar Tak Terlepas.

Kadang-kadang masalah teknikal berlaku, dan emel saya akan landing dalam SPAM atau Promotions.

Jadi pastikan anda “Whitelist” emel saya.

Klik sini untuk tahu cara Whitelist :

[+]http://www.whatcounts.com/how-to-whitelist-emails/

 

alfarabishariff

Jumpa anda di emel!
Al-Farabi Shariff

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor