fbpx

Masalah pekerja dalam syarikat adalah satu perkara biasa. Bukan sahaja syarikat kecil tetapi syarikat besar juga menghadapi masalah yang sama.

Bagi usahawan yang baru nak bermula, tentunya perkara ni menjadi ketakutan buat mereka untuk mengambil pekerja sehingga ada yang buat keputusan untuk buat semua perkara dari A-Z.

Tetapi, dalam tempoh tertentu jika syarikat mula berkembang atau tambah cawangan, tidak ada cara lain melainkan dengan pertambahan pekerja untuk bangunkan syarikat tersebut. Setiap usahawan wajib tahu semua benda tetapi tidak perlu untuk buat semua benda.

Mahu atau tidak, anda mesti berhadapan dengan reality pekerja yang bermasalah. Saya akan kongsikan 4 cara mengatasi pekerja yang bermasalah :

 

1.Berbincang dan bersemuka dengan pekerja

Buat perbincangan secara bersemuka dengan individu tersebut, dan cari punca perkara yang menyebabkan individu tersebut tidak mencapai KPI atau terlibat dengan masalah disiplin.

Saya boleh kategorikan kepada 3 elemen ini untuk mencari punca kepada masalah yang dihadapi oleh pekerja – skill (kemahiran), attitude (tingkah laku) dan knowledge (ilmu) Kebiasaannya pekerja akan mempunyai masalah antara 3 faktor ini.

Apakah perkara utama yang membuatkan mereka melakukan kesalahan tersebut. Mulakan perbualan atau perbincangan, kenal pasti masalah mereka dan cuba untuk memberi solusi yang terbaik pada mereka secara bersendirian tanpa melibatkan individu lain.

 

2.Buat sistem ganjaran pekerja

Berikan ganjaran  untuk pekerja yang berkhidmat dengan cemerlang seperti memberi bonus, anugerah atau pakej percutian mengikut kategori seperti kedatangan pekerja cemerlang, perkhidmatan pekerja cemerlang dan sebagainya.

Sistem ganjaran ini secara tidak langsung akan memberikan semangat kepada setiap pekerja untuk berikan hasil kerja yang terbaik dan secara tidak langsung membentuk disiplin mereka.

 

3.Buat pemantauan terhadap pekerja

Walau sesibuk mana tugas anda sebagai ketua, luangkan sedikit masa untuk berjumpa pekerja anda, berkomunikasi dengan mereka, ambil tahu apa yang berlaku & tunjukkan yang anda prihatin.

Secara tidak langsung pekerja akan selesa untuk berkongsi permasalahan mereka. Keadaan ini akan mewujudkan suasana yang sihat dalam sesebuah organisasi tersebut.

 

4.Ambil langkah pembetulan

Jika pekerja bermasalah enggan memperbaiki diri dan kerja mereka selepas sesi kaunseling, ambillah tindakan disiplin secara berperingkat.

Pembuangan pekerja adalah tindakan terakhir yang tidak boleh dielakkan lagi.